Veilige zelfzorg medicijnen?

De Rechtbank in Arnhem heeft deze week uitspraak gedaan in een spoedprocedure die aangespannen was door de NPN, de branche-organisatie voor natuur- en gezondheidsproducten, tegen de Inspectie Gezondheidzorg, over het verbod op vrije verkoop van Melatonine met hogere doseringen. De rechtbank heeft geoordeeld dat de Inspectie eerst verder onderzoek moet doen naar de eventuele gevaren voor de gezondheid, voordat ze deze zelfzorgmedicijnen mag verbieden. Voor de rechter woog het economisch belang van het verbod zwaar, in relatie tot de onvolledige kennis over de schadelijkheid.

De NPN spreekt van een overwinning voor de consument. Die moet zelf kunnen beslissen wat hij of zij slikt. De NPN houdt vol dat Melatonine met hogere doseringen niet schadelijk zijn.

Ik heb toch wel enkele vraagtekens bij dit vonnis. En ik heb een advies aan mensen die deze zwaardere Melatonine (willen gaan) slikken.

In onze samenleving stellen wij veiligheid (ook van producten en medicijnen) voorop. Als er twijfels zijn over de herkomst van vlees van een mogelijk verkeerde diersoort (dat wel ‘gezond’ is) dan mag het miljoenen kosten dat uit voorzorg hele winkels leeg gehaald worden. Het gaat dan ook niet om een gezondheidsrisico, maar om een economisch delict!  Maar in dit Melatonine geval zijn er serieuze aanwijzingen dat deze tabletten bij veelvuldig gebruik (en gebruik op verkeerde nomenten), schadelijk zijn voor je gezondheid. Ik vind een waarschuwing vanuit de Inspectie dan wel degelijk op zijn plaats. Ik heb in dit geval moeite met het feit dat het economisch belang zo zwaar weegt in dit vonnis en dat de gezondheid van mensen op de tweede plaats komt. Ik ben een groot voorstander van eigen verantwoordelijkheid van patiënten. Maar ik vraag me wel af, of ik zelf in staat ben de veiligheid van deze zwaardere Melatonine te beoordelen? En misschien is de verleiding wel groot wat zwaardere tabletten te nemen, als ze gewoon zonder recept verkrijgbaar zijn? Maar weet ik dan wel van de risico’s? Staan de genoemde bezwaren dan tenminste in de bijsluiters (die niemand leest)?

Als patient met een goed gevoel voor eigen verantwoordelijkheid, heb ik maar één advies: als je slecht slaapt, ga dan na de huisarts en volg zijn of haar advies op. Schijft hij of zij zwaardere Melatonine voor, koop die dan gerust zonder recept. Raadt hij of zij het af: doe het dan gewoon niet!